Novosti i informacije

Provjerite zadnje novosti, informacije i obavijesti.

eRc dekoder – program za dekodiranje priloga e-računa

 26.08.2019. eRc dekoder je program koji može dekodirati priloge koji su kodirani u strukturu e-računa. Dekodira sve vrste datoteka koje su dozvoljene prema specifikaciji.

E-račun je XML struktura koja je formatirana prema normama i služi za digitalnu razmjenu podataka - računa. U samoj svojoj strukturi može nositi dodatne dokumente (priloge). Prilozi mogu biti u obliku poveznica na datoteke koji se nalaze na nekom poslužitelju ili umetnuti u sam xml kao na poseban način kodirane datoteke. Prema specifikacijama e-računa koji se koriste u Europskoj Uniji, prilozi e-računu mogu biti pdf datoteke, ali i jpg ili png slike, xlsx ili ods tablice, kao i tekstualne (csv) datoteke koje sadrže "podatke odijeljene zarezom".

Od 1. 7. 2019. godine za sve javne naručitelje je obvezno zaprimanje e-računa, a posljedično za sve isporučitelje javnim naručiteljima izdavanje e-računa javnim naručiteljima. No, zbog praktičnosti distribucije, pravni subjekti sve češće šalju e-račune i kada to nije obveza. Pošiljatelji vrlo često kao prilog e-računu stavljaju vlastitu vizualizaciju računa u pdf obliku, no osim vizualizacije računa u prilogu se mogu naći i fotografije situacija i obavljenih poslova, tablične specifikacije, otpremnice, izvješća ili bilo što drugo što je vezano uz poslovni događaj za koji se izdaje račun, a u skladu je s normom i dozvoljenim vrstama datoteka. eRc dekoder

Iako je zadnja norma koja bi se trebala koristiti sukladna UBL 2.1 strukturi, u optjecaju je više različitih struktura te se ponekad događa da programska rješenja ili sustavi kod posrednika ne prikažu priloge koji se nalaze u e-računu. Budući da poslovi knjiženja, evidentiranja poslovnih događaja i arhiviranja još uvijek kod većine poslovnih subjekata uvelike ovise o "papirnatim" verzijama dokumenata, nemogućnost pristupa pojedinim ili svim prilozima e-računa može uzrokovati poteškoće.

Upravo zbog problema s pristupom prilazima e-računa razvijen je program eRc dekoder. Program eRc dekoder pretražuje XML strukturu e-računa i traži bilo kakve priloge koji su kodirani u sadržaj XML datoteke, neovisno o tome prema kojoj normi je XML struktura e-računa kreirana. Ukoliko je XML struktura ispravna te ukoliko su prilozi ispravno kodirani (i na popisu dozvoljenih), eRc dekoder će ih dekodirati te omogućiti pohranjivanje u obliku datoteka na računalu i pregledavanje.

Više informacija o programu možete pronaći u izdvojenoj rubrici: Poslovni aplikacije->eRc dekoder

Možda Vas zanima ...
Nova usluga - GDPR savjetovanje

U suradnji s partnerskim odvjetničkim uredom naše usluge smo obogatili savjetodavnim uslugama vezanim uz usklađivanje poslovanja s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka (GDPR).

Pogledaj
Kako izbjeći da pošta završi u neželjenoj pošti?

Kako bi se izbjeglo primanje neželjene elektroničke pošte koriste se razni mehanizmi. Ukoliko legitimna pošta završi u neželjenoj, znači da poslužitelj za slanje pošte nije dobro podešen.

Pogledaj
Nextcloud - ultimativno cloud rješenje za produktivnost

Nextcloud je ultimativno i fleksibilno cloud rješenje za pohranu i dijeljenje dokumenata, organizaciju poslovanja, upravljanje zadacima i mrežnu suradnju.

Pogledaj
Brz, neometan i siguran rad u Synesisu

Synesis je često korišten program za vođenje poslovnih knjiga, no u slučaju velikog obima posla i istovremenog rada više korisnika opadaju performanse.

Pogledaj
Primanje ucjenjivačke elektroničke pošte

Zadnjih dana više klijenata nam se požalilo na primitak elektroničke pošte kojom ih se ucjenjuje da će njihove privatne snimke biti objavljene ukoliko se ucjenjivaču ne isplati naknada.

Pogledaj