Novosti i informacije

Provjerite zadnje novosti, informacije i obavijesti.

Izmjene Zakona o radu

 04.01.2023. Izmjene Zakona o radu stupaju na snagu 1.1.2023. godine te pobliže određuju rad na izdvojenom mjestu rada i rad na daljinu.

Izmjene Zakona o radu stupaju na snagu 1.1.2023. godine te pobliže određuju rad na izdvojenom mjestu rada i rad na daljinu te obveze i prava poslodavaca i radnika. Radom na izdvojenom mjestu rada je nazvan rad koji radnik obavlja od kuće ili u drugom sličnom prostoru koji je dogovoren s poslodavcem, dok se radom na daljinu smatra rad putem informacijsko-komunikacijske tehnologije pri čemu je pravo radnika da samostalno određuje gdje će taj rad obavljati.


Opisane su okolnosti u kojima poslodavac može odrediti rad na izdvojenom mjestu rada, ali i okolnosti u kojima radnici mogu zatražiti rad na izdvojenom mjestu rada.


Budući da su se izmjenama Zakona o radu otvorile nove mogućnosti za poslodavce, ali i potencijalno nove obveze, ukoliko ste zainteresirani za analizu vašeg sustava i provjeru potencijalnih mogućnosti za omogućavanje udaljenih oblika rada, slobodno nam se obratite.


Izmjene i dopune Zakona u radu dostupne su u Narodnim novinama 151/2022 (https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2022_12_151_2343.html).

Možda Vas zanima ...
IT rješenja za udaljeni rad (ili rad od kuće)

Sve više poduzeća ima potrebu za omogućavanje rada s udaljenih lokacija, bez obzira radi li se o radu iz udaljenih poslovnica ili omogućavanju djelatnicima da rade od kuće. Pri tome postoje različiti pristupi ostvarivanju rada s udaljenih lokacija.

Pogledaj
Kako izbjeći da pošta završi u neželjenoj pošti?

Kako bi se izbjeglo primanje neželjene elektroničke pošte koriste se razni mehanizmi. Ukoliko legitimna pošta završi u neželjenoj, znači da poslužitelj za slanje pošte nije dobro podešen.

Pogledaj
Privatnost na Internetu

Kolačići za praćenje nisu jedini koji mogu narušiti privatnost korisnika na Internetu. Već samim pristupom Internetu možemo otkriti puno informacija, a loše postavljene postavke preglednika (ili neadekvatno korištenje istog) mogu otkriti dodatne informacije.

Pogledaj
Primanje ucjenjivačke elektroničke pošte

Zadnjih dana više klijenata nam se požalilo na primitak elektroničke pošte kojom ih se ucjenjuje da će njihove privatne snimke biti objavljene ukoliko se ucjenjivaču ne isplati naknada.

Pogledaj
Inveo-P za paušalne obrte

Inveo-P je cloud rješenje za vođenje poslovanja "paušalnih" obrta. Omogućava izdavanje fiskalnih računa, izdavanje računa za naplatu preko transakcijskog računa, praćenje troškova i prihoda te automatsko generiranje KPR i PO-SD obrazaca.

Pogledaj