Novosti i informacije

Provjerite zadnje novosti, informacije i obavijesti.

RDP kriptovirus

 24.10.2022. RDP je tehnologija koja se često koristi za pristup udaljenim računalima i poslužiteljima. No, budući da je predviđena prije svega za rad u lokalnoj mreži, javno izložena je meta učestalih napada.

RDP je tehnologija koja se često koristi za pristup udaljenim računalima i poslužiteljima. No, budući da je predviđena prije svega za rad u lokalnoj mreži, javno izložena je meta učestalih napada. RDP uvijek aktivno "sluša" na određenom portu i samim time otkriva vrstu operativnog sustava i otvara mogućnost za različite vrste napada. 


Vrlo česta vrsta napada na javno izložen RDP pristup je onaj preko kripto virusa. Kripto virus "pronalazi" i napada izložena računala (poslužitelje) te nakon uspješnog napada kriptira korisničke datoteke. Podacima korisnik više ne može pristupiti ukoliko nema ključ za dekriptiranje. Napadač nakon kriptiranja ostavlja upute za otkup ključa za dekriptiranje. Zadnjih mjeseci je uočen novi kripto virus koji napada izložena računala preko RDP-a - Venus ransomware. Pretpostavlja se da kruži od kraja kolovoza ove godine. 


Korištenje RDP tehnologije za udaljeni rad je u potpunosti legitimno, no nikada se ne smije koristiti na način da je računalo dostupno na javnoj infrastrukturi. Uz druge sigurnosne postavke, RDP se za rad s udaljenih lokacija smije koristiti isključivo uz korištenje VPN veze bez mogućnosti javnog pristupa.

Možda Vas zanima ...
Vrste udaljenog rada ili rada od kuće

Pojam rada od kuće se "popularizirao" tijekom pandemije, a u zadnje vrijeme se dodatno aktualizirao zbog najave izmjena u Zakonu o radu kojima se planira pojedinim djelatnicima dati pravo na rad od kuće na zahtjev.

Pogledaj
Privatnost na Internetu

Kolačići za praćenje nisu jedini koji mogu narušiti privatnost korisnika na Internetu. Već samim pristupom Internetu možemo otkriti puno informacija, a loše postavljene postavke preglednika (ili neadekvatno korištenje istog) mogu otkriti dodatne informacije.

Pogledaj
Kako izbjeći da pošta završi u neželjenoj pošti?

Kako bi se izbjeglo primanje neželjene elektroničke pošte koriste se razni mehanizmi. Ukoliko legitimna pošta završi u neželjenoj, znači da poslužitelj za slanje pošte nije dobro podešen.

Pogledaj
IT rješenja za udaljeni rad (ili rad od kuće)

Sve više poduzeća ima potrebu za omogućavanje rada s udaljenih lokacija, bez obzira radi li se o radu iz udaljenih poslovnica ili omogućavanju djelatnicima da rade od kuće. Pri tome postoje različiti pristupi ostvarivanju rada s udaljenih lokacija.

Pogledaj
Evidencija loko vožnje

blica za evidenciju i obračun loko vožnje. Jedna tablica predviđena je za evidentiranje trideset zapisa o napravljenoj loko vožnji s automatskim obračunom kilometraže iz upisanih vrijednosti početnog i završnog stanja brojila, automatskim zbrajanjem ukupne kilometraže s obračunom ukupnog iznosa za isplatu.

Pogledaj