Novosti i informacije

Provjerite zadnje novosti, informacije i obavijesti.

Najavljeno uvođenje obveze ispisa QR koda na računima koji se naplaćuju gotovinom

 28.08.2019. Na e-Savjetovanjima Središnjeg državnog portala (savjetovanja.gov.hr) objavljen je Obrazac prethodne procjene za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Iz Obrasca prethodne procjene za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom može se iščitati da jedina promjena koja se planira uvesti u sustav fiskalizacije jest obvezni ispis QR koda na fiskaliziranim računima. Kako se navodi u dokumentu, u četiri sezone organiziranja nagradne igre „Bez računa se ne računa“ prikupljeno je oko 40 milijuna računa. Veliki broj prikupljenih računa pokazuje zainteresiranost građana za sudjelovanjem u provjeri ispravnosti. Važeći način provjere svodi se na prepisivanje dugačkog niza znakova te je tijekom prepisivanja lako napraviti pogrešku pri unosu. Uvođenjem QR koda i aplikacije za provjeru računa postupak provjere bi se pojednostavio i ubrzao. Uz uvođenje provjere putem QR koda zadržao bi se i već postojeći način provjere kako bi mogućnost provjere bila dostupna što većem broju građana.

Uvođenje QR koda zahtijevat će od obveznika fiskalizacije korištenje programskih rješenja koja će moći na fiskalizirane račune ispisati QR kod. No, isto tako, obveznici fiskalizacije će morati provjeriti podržavaju li pisači koje koriste ispis QR koda. Kako je uvođenje QR koda planirano za početak 2022. godine, bit će dovoljno vremena da se obave potrebna testiranja te nabavi adekvatna oprema i programska podrška.

Obrascu prethodne procjene za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom može se pristupiti preko poveznice: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=11580

Možda Vas zanima ...
Vrste udaljenog rada ili rada od kuće

Pojam rada od kuće se "popularizirao" tijekom pandemije, a u zadnje vrijeme se dodatno aktualizirao zbog najave izmjena u Zakonu o radu kojima se planira pojedinim djelatnicima dati pravo na rad od kuće na zahtjev.

Pogledaj
Privatnost na Internetu

Kolačići za praćenje nisu jedini koji mogu narušiti privatnost korisnika na Internetu. Već samim pristupom Internetu možemo otkriti puno informacija, a loše postavljene postavke preglednika (ili neadekvatno korištenje istog) mogu otkriti dodatne informacije.

Pogledaj
Kako izbjeći da pošta završi u neželjenoj pošti?

Kako bi se izbjeglo primanje neželjene elektroničke pošte koriste se razni mehanizmi. Ukoliko legitimna pošta završi u neželjenoj, znači da poslužitelj za slanje pošte nije dobro podešen.

Pogledaj
Brz, neometan i siguran rad u Synesisu

Synesis je često korišten program za vođenje poslovnih knjiga, no u slučaju velikog obima posla i istovremenog rada više korisnika opadaju performanse.

Pogledaj
Nova usluga - GDPR savjetovanje

U suradnji s partnerskim odvjetničkim uredom naše usluge smo obogatili savjetodavnim uslugama vezanim uz usklađivanje poslovanja s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka (GDPR).

Pogledaj