Novosti i informacije

Provjerite zadnje novosti, informacije i obavijesti.

Primanje ucjenjivačke elektroničke pošte

 03.11.2018. Zadnjih dana više klijenata nam se požalilo na primitak elektroničke pošte kojom ih se ucjenjuje da će njihove privatne snimke biti objavljene ukoliko se ucjenjivaču ne isplati naknada.

Zadnjih dana više klijenata nam se požalilo na primitak elektroničke pošte kojom ih se ucjenjuje da će njihove privatne snimke biti objavljene ukoliko se ucjenjivaču ne isplati naknada.  U poruci se navodi kako ucjenjivač raspolaže snimkama snimljenim pomoću web kamere na korisnikovom računalu u trenutku posjećivanja pornografskih sadržaja. Poruka može sadržavati dodatne elemente i privatne podatke o primatelju zbog kojih poruka izgleda vjerodostojno. Primatelja se poziva da ucjenjivaču isplati naknadu u kriptovaluti.

Koliko god poruka izgledala vjerodostojno, radi se o prevari (tzv. mail scam). Cilj poruke je zastrašiti primatelja i uvjeriti ga da je potrebno isplatiti ucjenjivača. Takvu poruku je potrebno jednostavno ignorirati i obrisati. 

Ukoliko poruka sadrži dodatne privatne podatke poput zaporke ili nečeg sličnog, znači da je uistinu došlo do povrede podataka, iako ne vezano direktno uz ovaj incident. Pokušajte identificirati što bi mogao biti izvor podataka (npr. gdje ste koristili zaporku koja je navedena u poruci, kome ste ostavljali podatke koji se pojavljuju…). Ukoliko se radi o zaporci, svakako na svim servisima na kojima ste tu zaporku koristili postavite novu. Ukoliko možete pretpostaviti koji servis bi mogao biti izvor podataka, točnije izvor povrede podataka, trebali biste razmisliti i je li uopće pametno nastaviti koristiti taj servis. 

Možda Vas zanima ...
Inveo-P za paušalne obrte

Inveo-P je cloud rješenje za vođenje poslovanja "paušalnih" obrta. Omogućava izdavanje fiskalnih računa, izdavanje računa za naplatu preko transakcijskog računa, praćenje troškova i prihoda te automatsko generiranje KPR i PO-SD obrazaca.

Pogledaj
Kako izbjeći da pošta završi u neželjenoj pošti?

Kako bi se izbjeglo primanje neželjene elektroničke pošte koriste se razni mehanizmi. Ukoliko legitimna pošta završi u neželjenoj, znači da poslužitelj za slanje pošte nije dobro podešen.

Pogledaj
Primanje ucjenjivačke elektroničke pošte

Zadnjih dana više klijenata nam se požalilo na primitak elektroničke pošte kojom ih se ucjenjuje da će njihove privatne snimke biti objavljene ukoliko se ucjenjivaču ne isplati naknada.

Pogledaj
IT rješenja za udaljeni rad (ili rad od kuće)

Sve više poduzeća ima potrebu za omogućavanje rada s udaljenih lokacija, bez obzira radi li se o radu iz udaljenih poslovnica ili omogućavanju djelatnicima da rade od kuće. Pri tome postoje različiti pristupi ostvarivanju rada s udaljenih lokacija.

Pogledaj
Evidencija loko vožnje

blica za evidenciju i obračun loko vožnje. Jedna tablica predviđena je za evidentiranje trideset zapisa o napravljenoj loko vožnji s automatskim obračunom kilometraže iz upisanih vrijednosti početnog i završnog stanja brojila, automatskim zbrajanjem ukupne kilometraže s obračunom ukupnog iznosa za isplatu.

Pogledaj